Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση Αριστερής Ενότητας για την 69η Σύνοδο Πρυτάνεων στα Ιωάννινα


Την Παρασκευή 9/3/12 άνοιξαν οι διαδικασίες της 69ης Συνόδου Πρυτάνεων, με θέματα την λειτουργία των ΑΕΙ, το κόστος λειτουργίας τους και τα Συμβούλια διοίκησης. Με αφορμή τη συνολική αντιπαράθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική στο χώρο της Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης (νόμος Διαμαντοπούλου, Συμβούλια διοίκησης), πραγματοποιήθηκε πορεία, στην πόλη, από φοιτητές και εργαζομένους του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές από άλλες πόλεις, έλαβε μέρος έξω από το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιούνταν η Σύνοδος, με στόχο την παρέμβαση τους  σ ΄ αυτή. Η παράσταση διαμαρτυρίας συνοδεύτηκε από άγρια καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Για ακόμη μια φορά ενεργοποιήθηκε η κρατική καταστολή απέναντι στους φοιτητές, που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Η συμπλοκή ήταν εκτεταμένη και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί φοιτητές και μια καθηγήτρια. Επίσης έγινε και σύλληψη ενός φοιτητή από την Πάτρα. 

Η καταστολή  είναι ενδεικτική του φόβου τους απέναντι στις κινητοποιήσεις, καθώς και της σαφής πλέον πρόθεσής τους να διαλύουν εξαρχής κάθε προσπάθεια των αντιστεκόμενων κομματιών της κοινωνίας να αντιπαρατεθούν, με συλλογικό τρόπο απέναντι στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας και της με κάθε μέσο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. 

Ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας, είναι αγώνας για να μη γίνει η εκπαίδευση από δικαίωμα όλων, προνόμιο λίγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: