Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!


Βρισκόμαστε σε μία περίοδο ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου στην κοινωνική πλειοψηφία. Τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος της Διαμαντοπούλου, ενώ αυτή αποχώρησε από το Υπουργείο Παιδείας, ανακοινώνεται ότι διάφοροι καθηγητές του εξωτερικού και του εσωτερικού θα έρθουν να αξιολογήσουν το τμήμα μας, σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εκθέσουμε μέρος της δουλειάς μας το τριήμερο Δευτέρα με Τετάρτη.
Πρόκειται για μία αξιολόγηση που δεν στοχεύει στο να διαμορφώσει μία  εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά στο να εδραιώσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου για τις ανάγκες της αγοράς. Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση των δημοσίων πανεπιστημίων σχετίζονται με το κατά πόσο ένα τμήμα -όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών του αλλά και τη συνολική λειτουργία του- αποτελεί πόλο έλξης για ιδιωτικούς πόρους και έχει δυνατότητες να δημιουργήσει απόφοιτους-μελλοντικούς εργαζόμενους ευέλικτους και πειθαρχημένους. Ακόμη, ένα επιχείρημα που σχετίζεται με την ποιότητα γνώσεων που παρέχεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ψευδές καθώς, παρά τις δυσκολίες (ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία 2,75%, βάσει του νέου προϋπολογισμού), καταφέρνει να βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο. Ένας άλλος λόγος που γίνεται η αξιολόγηση, είναι για να δώσει άλλοθι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολών καθώς και σε απολύσεις που προβλέπεται να γίνουν. Είναι προφανές ότι αυτό που θέλουν είναι να δημιουργήσουν έναν φοιτητή υποταγμένο στις επιθυμίες του κάθε αξιολογητή, που θα αποτελέσει μελλοντικό εργαζόμενο υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς. Θέλουν να δημιουργήσουν μία νεολαία χωρίς δικαιώματα, χωρίς εργασιακή προοπτική με αβέβαιο μέλλον.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδος στο παρελθόν, έχουν πάρει πολλές αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις οι οποίες εκφράζουν αντίθεση στην εξωτερική αξιολόγηση. Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται μέσα από τα συλλογικά όργανα του φοιτητικού κινήματος, μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές τους διαδικασίες με κριτήρια τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Με τη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα θα δείξουν πως η γενιά μας θα ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη επίθεση, θα είναι η γενιά που θα τρίξει συθέμελα την πολιτική του κεφαλαίου. Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε για τις ζωές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: