Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μετεφρασμένη η ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου του LSE


Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται εν μέσω σαρωτικών περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει δεχθεί ισχυρά χτυπήματα.

Κόβοντας υποτροφίες, μειώνοντας τις θέσεις των καθηγητών και συγχωνεύοντας πανεπιστήμια, η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας  Άννα Διαμαντοπούλου γίνεται συνένοχη στην προσπάθεια αποσύνθεσης του ίσου δικαιώματος στην παιδεία.
Στην Ελλάδα η εκπαίδευση είναι δωρεάν. Όλα τα πανεπιστήμια είναι δημόσια, και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης απαγορεύεται από το σύνταγμα. Πρόσφατα, η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση προσπάθησε να τροποποιήσει το σύνταγμα για να επιτρέψει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κυρίως προσπάθησε με μια ριζική αλλαγή να επιτρέψει στο πλαίσιο των δημοσιών πανεπιστημίων την χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις μετατρέποντας τα ιδρύματα σε αποστειρωμένα κέντρα εκπαίδευσης εργαζομένων. Όλα αυτά τα σχέδια απέτυχαν λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν την άνοιξη του 2006 και το χειμώνα του 2007.

Η σημερινή, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να επαναφέρει τις προηγουμένως απορριφθείσες πολιτικές μαζί με άλλα μέτρα λιτότητας τα οποία προωθούνται σαν η μόνη λύση στη οικονομική κρίση. Στη κορυφή αυτών των μέτρων, η Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας, η οποία μιλάει σήμερα στο LSE  έχει προτείνει την εισαγωγή διδάκτρων στα πανεπιστήμια ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ώστε να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την διακοπή παροχής υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές.

Η κ. Διαμαντοπούλου αντιγράφει το αγγλικό μοντέλο. Ακριβώς όπως η συμμαχία Δημοκρατικών-Συντηριτηκών (κυβερνών συμμαχία στην Αγγλία), η Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει επενδύουν στην κρίση του χρέους στην προσπάθεια να προωθήσουν πολιτικές όπου από την μία μεριά καταστρέφουν την παιδεια και το κράτος πρόνοιας και από την άλλη προστατεύουν τα κέρδη και τα προνόμια των πλουσίων μειώνοντας τους φόρους τους.
Οι Έλληνες φοιτητές διαδήλωσαν έξω από την Βρετανική πρεσβεία με ένα πανό που έγραφε, αλληλεγύη στον αγώνα των Βρετανών φοιτητών, και τώρα ας πούμε εμείς:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.